Biohotel Pausnhof

Just over 10 years ago, the Biohotel Pausnhof in the Bavarian Forest National Park became the first German hotel to be certified organic. Ecological sustainability pervades all areas of this sylvan retreat: from the design of the rooms, to the cuisine, the wellness activities and, of course, the garden.

The interiors were created by designer, carpenter and artist Franz Hafner, who made use of natural, regional materials. The flooring and furniture are made of Bavarian Forest wood. The bathrooms are tiled with Solnhofen Natural Stone. And the ingredients used by Biohotel Pausnhof’s chefs come from the hotel’s own farm or those of the region. The newly designed spa area features several saunas, a steam bath, a warm saltwater outdoor pool and a natural swimming pool. The garden creates a modern contrast to the historic farmhouse and its two guesthouses. The pool, which is framed by a wooden deck, is shielded by a concrete wall. The traditional cottage garden has been reinterpreted in a contemporary style with linearly designed surfaces and modern raised beds.


What to do

Wellness, hiking in the National Park, snowshoeing, 300 km cross-country skiing trails

Why we like this house

A seamless juxtaposition of historic houses and modern gardens.


Details of the property

Region/Town: DE – Germany, Bavaria, St. Oswald

Name: Biohotel Pausnhof

Scenery: small village close to the Bavarian Forest National Park

Accommodation: Hotel

Number of guests: Rooms for 1-2 persons and family rooms

Architecture: Old & new

Completed: 1989, renovation 2007 and 2014

Design: Franz Hafner, Perlesreut (interior design), Wolfgang Wagenhäuser, Töging am Inn (landscape architect)

Published: Vital, GEO Saison, Süddeutsche Zeitung, Brigitte

Awards: shortlisted artouro 2016 ( for the outdoor area), eco label Blaue Schwalbe


1 Comments

suedwester said:

Wer Ruhe und Erholung sucht, ist hier absolut richtig. Wir haben freundliche, unaufdringliche Gastgeber und eine gute, biologische Küche erlebt und haben von hier aus die nahe und weite Natur im Bayerischen Wald erkundet. Wir sind schon sehr gespannt auf das neue Restaurant und die kommende Lobby und werden uns das nach dem Umbau sicher ansehen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *