Houses

Designed by architects for travel enthusiasts: Our curated collection of outstanding holiday accomodations – also via map. Do you already know our new entry?

Magazine

Take a look behind the scenes in sections such as Homestories and Insights, visit hosts or read Positions on current topics.

Spaces

Find unusual places and locations – for workshops, team events, meetings, yoga retreats or private festivities.

Newsletter

Sign up for our newsletter now.

schellisvier

Steep rocky slopes, dense forests and rushing waterfalls – the spectacular Wutach Gorge is one of the oldest nature reserves in Baden-Württemberg. On the southern slope of the gorge and on the edge of the sun-drenched village of Göschweiler nestles the schellisvier, a historic Black Forest farmhouse surrounded by a huge garden with ancient trees. According to legend, the farm, which was established around 1650, goes back to the Schellenberg knights and, with its east-west facing roof ridge that defies the main winds, is a testimony to rural life in the Upper Black Forest.

An architect couple saved the property from demolition and sustainably renovated it with great respect for the existing building, remodelled it with regional wood and natural stone and transferred it into the present day with a keen sense of colour and original elements. The roof was covered with reused tiles and produces energy for light and heat thanks to photovoltaics.

The western part of the farmstead once accommodated the coach house and the cattle shed, above which was the hayloft. The living area, protected from wind and weather, was in the eastern part, with the granary on top. This original structure has been retained and is reflected not only in the names of the holiday units, but also in the overall spatial experience.

The “Stube” in the historic living area is spread over two levels. In addition to the bright green tiled stove, the original room heights have been maintained, giving the place a particularly cosy feel. The “Stall” presents itself with old brickwork and the exposed supporting structure of old wooden beams. Where once the cows lived, today a long pine table invites guests to dine. In the “Schopf”, the former barn door functions as a window shutter and provides bright, sunny moments. Here, not only the bedroom but also the bathroom leads directly onto the terrace. The “Tenne” with its characteristic door extends over three levels and allows you to experience the full height of the barn. In addition to a spacious living and dining area, there are three double bedrooms. The “Heustock” is the right place for those who like an airy, loft-like atmosphere. The glazed west gable floods the dwelling with light and the ground-floor living area is complemented by an open sleeping area.

Each holiday appartment has its own terrace and access to the shared garden. During the day, you can bathe in the forest and discover nature, while at night you can enjoy deep tranquillity and watch the starry sky over the “Hohe Wacht”.

What to do

Gravel biking, mountain biking and road cycling, hiking, skiing and cross-country skiing (the Feldberg is 25 minutes away by car), forest bathing and stargazing, the Wutach and Rötenbach gorges are both 1 km away, swimming in Schluchsee, Tittisee or Kirnbergsee, numerous gastronomic offers with regional specialities, excursions to Freiburg and Villingen, to the Rhine Falls near Schaffhausen, to Zurich, Lake Constance or the upper Danube valley.

Why we like this house

A Black Forest farmhouse straight out of a picture book - in bright colours and with a sustainable concept.

This house is great for

Families, couples or groups

Sustainability

Renovation with wood and natural stone from the region, thermal insulation made of wood fibres and sheep's wool, reused historic bricks, solar power and heat pump, storage battery for periods with less sunshine, hot water tank, e-charging station at the house, public transport: bus connection to the nearest train station (4 km away), support for the project "Holidays for people who wish or need care"


Details

Region DE – Germany, Baden-Wuerttemberg, Göschweiler
Name schellisvier
Scenery In the village, on a south-facing slope above the Wutach Gorge
Number of guests 5 appartments for 4 to 8 guests each
Completed ca. 1650, conversion and renovation 2023
Design gäbele&raufer architekten, Donaueschingen
Architecture Old & new
Accomodation Apartment, House
Criteria 1-8 (house/apartment), Apartments combinable, Family, Garden, Hiking, Lake/river, Mountains, Skiing, Workation, EV-charging station, No car needed
schellis4.de

Availability calendar

The calendar shows the current availability of the accommodation. On days with a white background, the accommodation is still fully available. If an accommodation has more than one rentable unit, days with free capacities are shown with a light grey background. On days with a dark grey background, the accommodation is not available.

Request/Booking

schellis4.de

One Comment

Gabriele sagt:
Erholung pur auf einsamen Waldwegen, bei Sonne über dem Nebelmeer mit Alpenblick. Schlechtes Wetter wäre auch kein Problem. Man will die geschmackvoll gestaltete Wohnung nämlich gar nicht verlassen. Grosszügige gut ausgestattete Küche, gemütliche Zimmer, historische Stube. Farben, Details und Design sind eine Freude für's Auge und die Seele. Wir kommen wieder!
Translate comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *
For booking enquiries, please contact the respective accommodation. How does HOLIDAYARCHITECTURE work? Read our FAQ.