Basalt Loft

A former miner’s pit-house in the village of Kottenheim in western Germany’s Vordereifel has been renovated and transformed into a holiday home. It now boasts a beautifully restored basalt façade and a brand new slate roof. The back façade and the adjoining pumice stone building, which dates to the 1970s, have been insulated and are clad with larch wood. The corten steel base and the perforated metal shutters add an industrial flavour. Inside, walls have been knocked down to create bright open spaces. On the ground floor you will find two bedrooms and the bathroom. The original staircase leads you up to the living, dining and cooking area. Here on this level basalt stones meet further industrial elements, such as the stainless steel stovepipe and stainless steel kitchen. Through large windows you look out into the surrounding greenery – and the best place to enjoy the view is from the reading nook.


What to do

Hiking, mountain biking, beekeeping courses, excursions to the Mosel Eifel region.

Why we like this house

A coherent renovation of an old miner’s house - a beautiful symbiosis of old and new.


Details of the property

Region/Town: DE – Germany, Rhineland-Palatinate, Kottenheim

Name: Basalt Loft

Scenery: On the outskirts of a small village in the Eifel

Accommodation: House

Number of guests: up to 5 people

Architecture: Old & new

Completed: 2016

Design: Sven Förger, Bassenheim

Published: bauhandwerk 7-8/2017, VAB Magazine (Belgium) 7/2017, bauhandwerk 12/2016

Special Features: Am Haus befindet sich eine e-Tankstelle für Gäste mit Elektroautos.


0 Comments

Zu diesem Objekt gibt es bisher keine Kommentare. Machen Sie den Anfang und beurteilen Sie Ihren Besuch.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *