Casa2020

Staying at Casa2020 means spending your holiday in a former monastery— at Convento das Bernardas in the coastal town of Tavira in the Portuguese Algarve. The Pritzker Prize winner Eduardo Souto de Moura converted the more than 500-year-old monument, built in late Gothic style, into an apartment complex. The secluded monastery atmosphere has been preserved; however, openings in the historic walls have brought more light into the interior. An inner courtyard was created by extending the east wing. Together with an area in the north with stone paving and trees that is reminiscent of the former cloister and a palm-tree lined saltwater pool (20×20 m) in the south, this forms the centre of the property.

Casa2020 Tavira in the west wing of the complex is accessed via the inner courtyard. The layout of the 100 sqm accommodation unit, which extends over three levels, is based on the structure of the former cells. On the ground floor there is a bedroom and bathroom, on the first floor the living room with a kitchenette. A sculptural wooden staircase leads to the mezzanine level above with an open sleeping area and a second bathroom. A skylight provides additional light. The furniture was designed by Eduardo Souto de Moura. The warm colours of the wood and the typical Algarve stone tiles combined with white walls create a peaceful ambience—in keeping with the former purpose of the building.


What to do

Convento das Bernardas is located close to the Gilão River and the ancient Tavira Salt pans that are part of the protected Ria Formosa Natural Park. The historical town centre with restaurants, bars and shops is just a few minutes' walk away. Other activities include hiking, cycling, walks, boat tours through the lagoon landscape of the Ria das Formosa and playing golf. A short boat ride takes you to the beaches of the island of Tavira.

Why we like this house

Modern living in a historical monastery atmosphere! Casa 2020 Tavira in the Convento das Bernardas spans five centuries: it combines historical architecture, traditional materials and contemporary design. The highlight is the pool in the inner courtyard.

This house is great for

Couples and families.


Details of the property

Region/Town: PT – Portugal, Algarve, Tavira

Name: Casa2020 Tavira

Scenery: Just a few minutes walk from the old town, near the river Gilão and the salt lakes

Accommodation: Apartment

Number of guests: Max. 4

Architecture: Old & new, Listed building - old

Completed: 1509, 2012

Design: Eduardo Souto de Moura

Published: in various publications about Souto de Moura;

Special Features: The inner courtyard with pool is available to all residents of the apartment complex


Buchungsanfrage / Booking Request

0 Comments

There are no comments for this property yet. Get started and judge your visit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *