Light House

The landscape surrounding the Danish fishing village of Agger is characterized by water, beaches, dunes and heathlands. The Light House is situated only 650 meters from the North Sea coast, opposite a small lake.

The building is composed of two very different structures: a horizontal pent roof house, with broad windows and Douglas fir panelling, and a vertical slate-roofed A-shaped house. In the pent roof house, with its open, transparent design, you will find an open living, dining and cooking area, a bedroom and a bathroom. Here you will always feel close to nature – even from the bathtub you can enjoy beautiful views of the surrounding dune landscape. The pointed roof house features two more bedrooms, a bathroom and a gallery under the gable. This room, with sleeping space for 2 children, offers panoramic views over the Flade Lake, across the dunes, and out to the Lodberg Lighthouse.

What to do

Trekking in the Thy National Park, long beach walks, mountain bike tours, cycling, horseback riding, mushrooming in the woods, kitesurfing, standup paddleboarding, windsurfing, kayaking, sea and fjord fishing, oyster gathering (in the winter season), wellness, the Jesperhus Blomsterpark amusement park, Legoland, the Nordsø Akvariet aquarium, day trips to Aarhus and Aalborg.

Why we like this house

An elegant version of the Scandinavian holiday home - spacious, light-flooded rooms in a modern Nordic design, surrounded by nature.

This house is great for

Holidays with families or friends, also fantastic for couples.

Owner picture

Owner

Søren Sarup (born 1975) lives in Aarhus and Agger. The independent Danish architect works professionally in the planning and design of all building types, from summerhouses to multi-story buildings.

Details

Region/Town DK – Denmark, Agger
Name Light House
Scenery North Sea
Number of guests max. 6 adults and 2 kids
Completed 2018
Design Søren Sarup, PURAS Architects, DK-Århus
Published CUBE Select 4/19, dwell.com, Kurier 6/2019, Zuhause Wohnen 6/2019, zweikuesten.de 3/2019, Dezeen 1/2019, Der Standard 11/2018, Haus & Bauen Extra 2018
Architecture Modern
Accomodation House
Criteria 1-6 (house/apartment), Beach, Family, Garden, Hiking, Lake/river, Sea
Same Partneraavego
Same ArchitectsThe Triangle, The Patio House, Recharge House Klitmøller, Recharge House Agger, Woodhouse
aavego.dk

Request/Booking

aavego.dk

22 Comments

  1. Wir haben Anfang November zusammen mit unserem kleinen Sohn eine wunderbare Woche im Lighthouse verbracht. Überwältigt von dem Ausblick in die schöne Dünenlandschaft, haben wir jeden Augenblick in dem perfekt ausgestatteten Haus genossen. Alles ist einfach so stimmig, dass man sich fast ein wenig aufraffen musste für einen Strandspaziergang, zu gemütlich war es vor dem Kamin oder in der Badewanne! Wir kommen definitiv wieder, herzlichen Dank an die Gastgeber. Lisa, Nils und Gustav
    Translate comment

  2. Wieder einmal unbeschwerte Tage am Wasser. Mein Zuhause in Dänemark, inzwischen zum 5. oder sechsten (?) Mal. Als Viel- und Weitreisende ist es schon etwas besonderes, wenn man sich einem Ort so verbunden fühlen kann. Weite und Geborgenheit in einem. Ein wunderbares Stück gebautes Glück, echte Urlaubsarchitektur!
    Translate comment

  3. Meine 3 Kinder und ich haben grade eine Woche im Light House verbracht. Das Haus mit seinen vielen Fenstern schafft eine unmittelbare Verbindung zur tollen Natur des Nationalparks Thy, an dem es liegt. Die Architektur ist großzügig und offen, bietet aber gleichzeitig gemütliche Rückzugsmöglichkeiten. Lieblingsplätze sind die Badewanne mit Blick in die Dünen, der große Kamin im Wohnbereich und das obere Wohnzimmer mit fantastischem Fernblick. Der angrenzende Nationalpark ist so riesig und abwechslungsreich, dass man jeden Tag ein anderes, spannendes Ziel erkunden kann. Tipp zum Schluss: Unbedingt das Restaurant Agger Darling in der Nähe des Hauses ausprobieren! Wir kommen jederzeit sehr gerne wieder ins Light House.
    Translate comment

  4. Haben im September 2 Wochen im und am Lighthouse verbracht und jeden Winkel genossen. Eines der schönsten Ferienhäuser, die wir bisher bewohnen durften. Glückwunsch zum perfekten Innen- & Aussendesign! Kennen bereits das ‘aavego’ und sind gespannt auf weitere Häuser von Sören Sarup.
    Translate comment

  5. Das Leben ist zu kurz, deshalb sollte man sich möglichst oft an guten Orten aufhalten. Das Lighthouse ist ein solcher Ort, sowohl vom Innern des Hauses, als auch vom Standort und der Umgebung. Ein Ort, an dem Achtsamkeit kein Training, sondern eine Daseinsform ist. Deshalb ist jeder Aufenthalt im Lighthouse natürlich viel zu kurz. Da hilft nur Wiederkommen und Danke sagen an die Gastgeber und ihr Team, dass sie uns als Gäste hier empfangen ! Danke!
    Translate comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *
For booking enquiries, please contact the respective accommodation. How does HOLIDAYARCHITECTURE work? Read our FAQ.